推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

發新話題

第一次中招(新版開始)

引用:
原帖由 DHBCD 於 2010-9-3 17:07 發表
剛接了電話 , 說我的HPV DNA TEST發現有HPV18 (高危) , 其他的就沒有.........
太太明天才去做hpv dna test .... 希望佢沒有啦
高危不是很小出疣....?? 唉 , 好down ..... 現在懷疑果粒 , 醫生都說凍左佢 .
我真係唔知說什麼好了

請問有冇朋友可以 PM Dr. Ho 電話地址給我, 我想去撿查一下.
謝謝

有無師兄講下 出 疣 會係點架?

garamon師兄 , 你好像都是感染了hpv16高危果只 , 我現在hpv dna test到我有hpv18 , 有d問題想請教下你.
1.由感染開始計幾耐才有疣出.
2.你的疣體是不是一小點白色,仲沒有花出的.
3.你太太有沒有疣體出過.
十分感謝你 , 我太太都好担心自己有疣出長出來

引用:
原帖由 DHBCD 於 2010-9-3 17:52 發表
garamon師兄 , 你好像都是感染了hpv16高危果只 , 我現在hpv dna test到我有hpv18 , 有d問題想請教下你.
十分感 ...
1) 不清楚,因發現時是見有小粒粒。 2) 不是小白點,是很小的凸點。3)已過了2年,太太沒有出疣,但是感染了 hpv 16,將會再做婦科檢查,她的婦科醫生叫不要當一會事,也沒有任何可做,就算有出疣也可生BB,沒有問題,而醫生也說一般人會在2 年內清了 HPV,我看外國資料也說,如停了出疣半年以上,就是痊癒,可以不用告訴新的性伴侶。4) 不過我覺得叫你太太做HPV DNA TEST 吧,會比較準確。

引用:
十分感 ...
其實好像高危或低危也可能出疣。不要胡思亂想吧!早期我也和你的感覺一樣,但如沒有出疣,心情就開始好些,有時會想,這病好像一個金鋼圈,叫你永遠不再敢行差踏錯,永遠要對太太好。因再感染另類 HPV ,就算現沒出疣也會有可能出。

引用:
原帖由 garamon 於 2010-9-3 19:34 發表
其實好像高危或低危也可能出疣。不要胡思亂想吧!早期我也和你的感覺一樣,但如沒有出疣,心情就開始好些,有時會想,這病好像一個金鋼圈,叫你永遠不再敢行差踏錯,永遠要對太太好。因再感染另類 HPV ,就算現沒出疣 ...
好多謝你回應,
真的,一個好有力的金鋼圈....
我剛在網上找到一些資料 , "如男方感染HPV18,對男方來說是沒有多大影響,也不需要特別的醫治。" ,唔明白是什麼意思 , 是一個香港說的.
希望太太沒有啦 ,
再有問題希望師兄不要說我煩
你太太的婦科醫生是女嗎 ? 大約一次幾錢 , 可否pm醫生的資料比我參考下可以嗎?

引用:
原帖由 DHBCD 於 2010-9-3 20:48 發表

好多謝你回應,
真的,一個好有力的金鋼圈....
我剛在網上找到一些資料 , "如男方感染HPV18,對男方來說是沒有多大影響,也不需要特別的醫治。" ,唔明白是什麼意思 , 是一個香港說的.
希望太太沒有啦 ,
再有問 ...
找了很多資料 , 對HPV16 & 18多點認識 , cin 1,2,3 都清楚了一點 , 就算cin3都要5-10年才發展成癌 , 多數醫生是cin3都會做子宮頸環切手術( 小手術 , 局部麻醉30分鐘ok )
多謝關心 , 我太太明天去做抺片同dna test

引用:
十分感 ...
我都CHECK緊HPV NO,不過未知結果

我剩得知之前有HIGH RISK既HPV

其實有HIGH RISK既HPV NO.唔一定有疣出黎,,因為70%-80%既疣都係由 HPV 6,11引起。

你CHECK個HPV 有冇CHECK埋低危既HPV組別?因為以我所知HPV DNA TEST價錢都分好多種。

一般感染左 1-8個月會生出黎,但比較常見係 3個月內發出黎,,DR.HO講5個月都唔出都去左好大半機會會唔出

叫你太太唔駛太擔心,就算有HPV 18, 都唔一定會生疣,,都唔一定會影響佢子宮細胞的,,我應該係小部份唔好彩個堆瓜,,,

花係增生的,係生係皮膚表面,, 有D似角質型,其實你上網SEARCH下都有相,,不過,D相會睇到你好不安 我都唔多敢睇因為放得上去既都係幾誇張下

引用:
原帖由 ifeelsad 於 2010-9-3 10:36 發表

咁我宜架又真係未有明顯病徵...
想問下 黑百合大哥 平時你d衣物係咪消毒完先同屋企人個d一齊洗架?
有無問過15/f 應該點去消毒?
我宜架真係驚到震......
打死我都唔會再有下次...
其實你d底衫褲同你屋企人個d衫褲放埋一段時間.
再加上你洗衫時d洗衣粉同水.
d菌有咩可能仲未死.

你自己諗下係咪?

引用:
原帖由 DHBCD 於 2010-9-3 20:59 發表

找了很多資料 , 對HPV16 & 18多點認識 , cin 1,2,3 都清楚了一點 , 就算cin3都要5-10年才發展成癌 , 多數醫生是cin3都會做子宮頸環切手術( 小手術 , 局部麻醉30分鐘ok )
多謝關心 , 我太太明天去做抺片同 ...
無事既,,,放心

引用:
原帖由 man002 於 2010-9-3 00:31 發表

陰影就無,不過好像性慾降低了,同無那麼強勁就有!
引用:
原帖由 neoguy5555 於 2010-9-3 10:28 發表

依家有新女友, 對性事有陰影, 唔敢做~~
我好想吊西呀...

引用:
原帖由 candycandy 於 2010-9-3 21:24 發表

其實有HIGH RISK既HPV NO.唔一定有疣出黎,,因為70%-80%既疣都係由 HPV 6,11引起。

你CHECK個HPV 有冇CHECK埋低危既HPV組別?因為以我所知 ...
咁我又無問是只check高定低 , 可能兩個一同check都唔定 , 不過dr.ho知道我朋友發晒出來都應該知朋友9成是低危果種啦 , 反而低既沒有 , 高危18就有.....唉
而家果2粒,其實我都唔肯定是不是 , dr.ho上星期看都覺得唔似 , 不過現在check到有18 , 點都要預防下 , 佢都說會開3m比我 , 同將呢2粒冷凍左佢 , 求個安心

引用:
原帖由 DHBCD 於 2010-9-3 21:42 發表

咁我又無問是只check高定低 , 可能兩個一同check都唔定 , 不過dr.ho知道我朋友發晒出來都應該知朋友9成是低危果種啦 , 反而低既沒有 , 高危18就有.....唉
而家果2粒,其實我都唔肯定是不是 , dr.ho上星期看都覺得 ...
我2粒懷疑花花都在JJ身 , 不是頭同包皮位.
其中1 粒 ,用放大鏡清楚d,小小尖同突,唔多似角又唔硬,仲軟的.
另一粒就大d,小於1mm,圓圓的白白地微突的, 又是軟的....
有沒有師兄說說呢個位置冷凍完會點的 , 我知道是會起水泡 , 之後點處理 , 沖涼可以沖洗嗎 ? 水泡大約幾時沒有 ? 沒有水泡後是怎樣子的 , 又要點處理.......麻煩晒咁多師兄

引用:
原帖由 DHBCD 於 2010-9-3 22:11 發表 我2粒懷疑花花都在JJ身 , 不是頭同包皮位.其中1 粒 ,用放大鏡清楚d,小小尖同突,唔多似角又唔硬,仲軟的.另一粒就大d,小於1mm,圓圓的白白地微突的, 又是軟的....有沒有師兄說說呢個位置冷凍完會點的 , 我知道 ...
我都冷凍三次,我藥膏和消炎藥都無用,一般個幾,兩個星期就自自然然好,佢祇系冷凍表皮,正常自己會好!如果你身體康復能力差,損傷自己好難好就用吧,

打理,其實同平常一樣洗澡洗身那樣,
以前有人話肥皂會減低底抗力,你吾洗jj會臭會痕,你米鬼信佢吾洗啊!

不過如果平時損傷自己好難好,就記得以後去中醫調理身體\

引用:
原帖由 man002 於 2010-9-3 22:20 發表

我都冷凍三次,我藥膏和消炎藥都無用,一般個幾,兩個星期就自自然然好,佢祇系冷凍表皮,正常自己會好!如果你身體康復能力差,損傷自己好難好就用吧,

打理,其實同平常一樣洗澡洗身那樣,
以前有人話肥皂會 ...
多謝師兄提供 ,
我會如常沖涼同洗 , 唔洗唔得 , 我d濕疹痕到仆街 , 不過我用滴露皂液的,有沒有問題,
平時損傷都好快好的 , 不過說到中醫 , 我都有興趣 , 可以固本 , 以前睇過d中醫都說我肝唔好 , 後來check左乙肝炎 , 沒有乙肝炎就打了乙肝疫苗.
師兄有睇開嗎 ? 有就pm個中醫比我參考下得嗎 ? 最好有埋大紉幾錢一次啦 , thanks

引用:
原帖由 candycandy 於 2010-9-3 21:24 發表

你CHECK個HPV 有冇CHECK埋低危既HPV組別?因為以我所知 ...
不要說自己唔好彩 , check緊d就可以 , 如我說 , 到cin3時  咪考慮子宮頸環切手術 .

我宜架都想 當自己有事咁去沖涼...
我想問下 如果有椰菜花既話 沖涼個時有d咩要注意 可以防止d花花 傳染去 其他地方架?

引用:
原帖由 DHBCD 於 2010-9-3 22:38 發表 多謝師兄提供 , 我會如常沖涼同洗 , 唔洗唔得 , 我d濕疹痕到仆街 , 不過我用滴露皂液的,有沒有問題,平時損傷都好快好的 , 不過說到中醫 , 我都有興趣 , 可以固本 , 以前睇過d中醫都說我肝唔好 , 後來check左 ...
濕疹,其實要保持吾好太干,痕搽保濕藥膏就得!

我都有濕疹二十年,其實飲啤酒,夜睡,少做流汗運動!

我飲土伏令煲龜!或煲水蛇或豬骨!

相關搜索目錄: 運動 啤酒

粒粒會幾大粒到??明顯嗎??會唔會痛or癢??
if there is no 粒粒...can i see doctor and check with hpv dna test???

引用:
原帖由 man002 於 2010-9-4 00:20 發表

濕疹,其實要保持吾好太干,痕搽保濕藥膏就得!

我都有濕疹二十年,其實飲啤酒,夜睡,少做流汗運動!

我飲土伏令煲龜!或煲水蛇或豬骨!
土伏伶煲龜.....食龜伶高得唔得,( 好似方便d , 我同老婆都唔識 , 同埋一煲屋企人實問 )
我d濕疹都7年幾,一轉天氣就成日痕 , 一用手 r 就又損又腫 , 好彩我睇開的家庭醫生開左隻不含類固醇止痕藥高我 , 好work下

相關搜索目錄: 運動 啤酒

引用:
原帖由 kin28 於 2010-9-4 01:10 發表
if there is no 粒粒...can i see doctor and check with hpv dna test???
其實我果2粒好細的 , 唔痛唔癢唔硬 , 軟林林 , 19日來沒大過 ( 可能之前都有,不過之前沒事 , 怎會左睇右睇呀 ) , dr都是懷疑是 , 唔confirm的 .

引用:
十分感 ...
潛服期是1到8個月,至於幾時出,出幾多就要看你的自身免疫系統,你免疫力強能控制到d病毒就不會出了.開始時只是個小紅點,後就是白點,但未必會生到花甘的,
16對男無咩影響,女先會變癌,故女的還是去做抹片和hpv dna,

引用:
原帖由 DHBCD 於 2010-9-3 22:38 發表

多謝師兄提供 ,
我會如常沖涼同洗 , 唔洗唔得 , 我d濕疹痕到仆街 , 不過我用滴露皂液的,有沒有問題,
平時損傷都好快好的 , 不過說到中醫 , 我都有興趣 , 可以固本 , 以前睇過d中醫都說我肝唔好 , 後來check左 ...
用無香料的,中性ph5.5的皂液比較好,保持部位乾爽,用抗菌藥膏,但注意不要用類固純那種的

引用:
原帖由 kin28 於 2010-9-4 01:10 發表
初頭是小紅點,後是小白點,細到可能只摸到看不到,快看就不會生到好大
無病灶的話,女的有得驗,男的都有得驗,不過抽樣本時因範圍大,易抽不到加上聽聞對男不是好敏感,易負性

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。