推介:| UGG | baby product | MD skinical | 環保袋訂造 | PROTOP | 鈙利亞阿勒頗手工古皂 | UGG Boots | Sheepskin Boots |

發新話題

第一次中招(新版開始)

唉~~~今日打左比dr何問佢個度做pcr問題....dr何話佢地做,要將d血send去外國做......

引用:
原帖由 freedom23456 於 2012-7-3 10:31 發表
唉~~~今日打左比dr何問佢個度做pcr問題....dr何話佢地做,要將d血send去外國做......
唔好成日打去比DR.HO 呀, 會BAD LIST架=0=,
但DR.HO 至少真係幫你驗PCR
其實STD果間驗我唔係唔信, 我驗完其他野, 我唔明
點解佢唔直接比化驗所既REPORT比我
反而佢地STD果間直接出一張簡單既 POS/NEG 既RESULT,
香港(CH)病理檢驗中心 <==佢明明係用呢間化驗中心,
但就唔出張野比我地, 我唔明, 不過拎出黎大家討論下,
EVEN我中招咁耐, 睇家庭醫生又好, DR.HO又好,
工聯會都好, 拎我D尿去驗都會比番驗尿間野既RESULT我,
而唔會佢自己出過張囉~

引用:
原帖由 promise_hi 於 2012-7-3 07:17 發表
唉, 前排按完鐘仔, 無耐 jj 生左幾粒野
去睇政府衛生科睇, 話係珍珠疣
點左幾次藥水都未甩, 完全無用, 所以想做冷凍
請問聲師兄邊個醫生手勢好丫, 收費大慨幾多 ?
DR.HO 每次開機千幾蚊~

回復 15424# 的帖子

我都有見到張report,不過佢都無比我~~~我上綱見到,原來紅十字會而家都係用pcr....佢地寫宿短到5日空槍期~~~~但係dr何話要等成個星期先有結果..............好耐.........

引用:
原帖由 freedom23456 於 2012-7-3 10:54 發表
我都有見到張report,不過佢都無比我~~~我上綱見到,原來紅十字會而家都係用pcr....佢地寫宿短到5日空槍期~~~~但係dr何話要等成個星期先有結果..............好耐.........
都OK既一個月, 台灣果邊都係要成個WEEK架, 不過至少我都係覺得DR.HO 唔會呃人囉,
我食左成個月藥啦, 而尿道炎仲未好晒, 由之前好白色既, 而家變左淺白透明,
驗又驗唔到有野, 真頭痛~

引用:
原帖由 紫亞 於 2012-7-3 10:45 發表

唔好成日打去比DR.HO 呀, 會BAD LIST架=0=,
但DR.HO 至少真係幫你驗PCR
其實STD果間驗我唔係唔信, 我驗完其他野, 我唔明
點解佢唔直接比化驗所既REPORT比我
反而佢地STD果間直接出一張簡單既 POS/NEG 既RES ...
紫亞兄....言下之意係咪情性中心既test唔可信....?
其實我做pcr既時候佢話要兩日先有report , 但第二日中午就打比我同我講report係net.....
我有問過初初唔係話兩日咩 ? 點解可以快左成日 , 咁樣會唔會影響結果 , d姑娘又話唔會 , 兩日有結果係for返佢地內部運作 , 早一日唔會對結果有影響.....
我初初係要佢打返比我 , 所以我無出去拎報告.....
今早又忍唔住打多次去覆檢個report , 我再問d姑娘如果test左係陰性 , 使唔使做多次hiv-combo/p24 , 佢地又話無需要....
而家睇到你地咁講....我就有d驚佢個test唔準.....
我驚係佢地自己做個test , 而唔係好似佢地咁講搵化驗所驗.....
唉....明早就去驗抗體了.....感覺又好似行返上個刑台度.....
希望各位睇到唔好怪我咁多心....多顧慮....不過我個心真係好驚好驚.....

引用:
原帖由 支哥 於 2012-7-3 19:37 發表

紫亞兄....言下之意係咪情性中心既test唔可信....?
其實我做pcr既時候佢話要兩日先有report , 但第二日中午就打比我同我講report係net.....
我有問過初初唔係話兩日咩 ? 點解可以快左成日 , 咁樣會唔會影響結果 ...
師兄, 其實你28日驗左PCR OK架啦, 安啦,,,, 夠3個月驗多次抗體就OK,
你冇事~ 放心~ 帶左袋架啦,,,,,,^^

不過情性信唔信得過冇人知, 不過我只係提出QUESTION, 因為去驗過既BROTHER
都應該留意到張REPORT 好簡單, 我去DR.HO 度又好, 政府又好, 工聯會又好, 全部驗野
都係比番化驗所果張比我地, 就算我地睇唔明D數字, 醫生都會講解, 所以我好奇問問而已~

引用:
原帖由 promise_hi 於 2012-7-3 07:17 發表
唉, 前排按完鐘仔, 無耐 jj 生左幾粒野
去睇政府衛生科睇, 話係珍珠疣
點左幾次藥水都未甩, 完全無用, 所以想做冷凍
請問聲師兄邊個醫生手勢好丫, 收費大慨幾多 ?
珍珠疣 是種最輕微的經性接觸而生的皮膚病, 其毒性或危害性都比疣(菜花)溫和很多, 就算吾理, 那珍珠疣都會在幾個月內完全自己消失, 如果沒新感染, 是永遠不會復發的. 至於做冷凍, 自己在醫學會的網頁找個皮膚性病科醫生就行了,做冷凍一次收一千到二千多元不等.
在這裡直接介紹醫生, 是會被版主BAN ACCOUNT 的.

引用:
原帖由 strange 於 2012-7-3 23:36 發表

珍珠疣 是種最輕微的經性接觸而生的皮膚病, 其毒性或危害性都比疣(菜花)溫和很多, 就算吾理, 那珍珠疣都會在幾個月內完全自己消失, 如果沒新感染, 是永遠不會復發的. 至於做冷凍, 自己在醫學會的網頁找個皮膚性病 ...
我都知, 但要幾個月先散, 始終心理有虃v響
而家做冷凍係咪用枝筆架 ?

引用:
原帖由 紫亞 於 2012-7-3 10:47 發表

DR.HO 每次開機千幾蚊~
thx c 兄

引用:
原帖由 支哥 於 2012-7-3 19:37 發表

我有問過初初唔係話兩日咩 ? 點解可以快左成日 , 咁樣會唔會影響結果 ...
無睇舊 post, 但而家驗 hiv 可以好準了, 3 個月其實係保守講法
就算係世衛, 都只係話 3~4 weeks

如果想即時知結果, 可以做快速測試, 關懷愛滋同 choice 都有得做
唔使錢但要預約, 不記名的, 10分鐘知結果
4 weeks 準確度 ~90%
6 weeks 準確度 ~95%
想100% firm 就3個月驗多次
正常人身體無病無痛, 4 weeks 已經產生足夠抗體了
通常 6 week 都驗唔出既人多數都係長期病患者
當然想 100% sure 既就 3 個月驗

引用:
原帖由 promise_hi 於 2012-7-4 00:37 發表

無睇舊 post, 但而家驗 hiv 可以好準了, 3 個月其實係保守講法

如果想即時知結果, 可以做快速測試, 關懷愛滋同 choice 都有得做
...
呢個我兩年前睇過, 好準的了, 不過真係好驚既PCR 幫到你, ^^
另外師兄, 我尿道炎成個月都未好, 岩岩攪完兩日驗左有菌, 食完藥驗第2次(因為岩岩斷藥就即驗, 醫生話有機會驗唔到)
跟住食左兩個星期藥就到而家, 而家正式食晒D藥, 今朝試下按下有冇白色, 好白=0= 唉,,,,,, 剩係尿道炎都煩死,
見到都眼冤~

尋又走左去dr方度做多次pcr...今次我叫左姑娘比個report我..我諗要主動問佢咱比你。。

引用:
原帖由 freedom23456 於 2012-7-4 09:13 發表
尋又走左去dr方度做多次pcr...今次我叫左姑娘比個report我..我諗要主動問佢咱比你。。
師兄, 你睇下佢出比你張REPORT 係咩台頭先~ 我地個個都有拎~

我睪丸痛左2個星期都未好。。

引用:
原帖由 freedom23456 於 2012-7-4 11:18 發表
我睪丸痛左2個星期都未好。。
睪丸痛係尿道炎既晶狀, 你搵個E生 驗完知係咩菌先食藥,
如果驗尿驗唔到菌就驗精, 總結係一定有菌, 食藥會好, 少問題來的~

醫生話我副睪丸炎.....

引用:
原帖由 freedom23456 於 2012-7-5 09:23 發表
醫生話我副睪丸..........
少問題囉, 係要食藥同唔煙唔酒而已~ 加油~ 驗精睇下咩菌,
跟住 對症下藥, 就係咁簡單~ ^^

引用:
原帖由 freedom23456 於 2012-7-5 09:23 發表
醫生話我副睪丸炎.....
請問醫生係咪摸你睪丸証實有副睪丸炎嫁?

回復 15441# 的帖子

係............尋日泌尿科醫生講....仲比個醫生搞到好痛!!

引用:
原帖由 紫亞 於 2012-7-3 22:06 發表

師兄, 其實你28日驗左PCR OK架啦, 安啦,,,, 夠3個月驗多次抗體就OK,
你冇事~ 放心~ 帶左袋架啦,,,,,,^^

不過情性信唔信得過冇人知, 不過我只係提出QUESTION, 因為去驗過既BROTHER
都應該留意到張REPORT 好 ...
紫亞兄 , 多謝你回覆先^^
唉....我一路凝住我射完再抽插呢下動作可能整穿左個袋 , 雖然樓上有c兄已經解答左我 , 不過硬係唔知點咁.....
初初諗住做完pcr個心會好過d , 點知比左錢 , 驗完係陰性都仲要驚.....
尋日早上去九龍灣衛生處做抗體.....吉完手指 , 暫時係陰性.....d姑娘都好好人 , 係咁安慰我 , 叫我唔使擔心....

之後我忍唔住打左去香港病理檢驗中心 , 點知比我問到原來std以前就有同佢合作 , 而家都係耐唔耐會幫下手 , 咁我問佢佢地本身有無hiv-pcr做 , 原來佢地係無嫁 !!!

我再打去std打去問d姑娘 , 點解個報告係由佢地診所出而唔係化驗所 , 佢就話因為個test係由佢地提供 , 咁我問係咪即係由佢地做 , 佢又話佢地會send出去 , 之後我話我打過去香港病理檢驗中心 , 話佢地已經無同你地合作 , 而且一般pcr都係要成一個星期先有結果 , 點解佢地一日就可以有 , 個姑娘叫我放心 , 因為個test係方醫生簽署出去做既 , 如果有咩問題就要直接問返dr.方 , 總之保証個test係最新既技術同最準確 , 叫我唔使擔心 , 因為佢地提供既服務都係想病人安心.....

唉....講真 , 我而家都唔知信唔信std好 , 如果佢真係呃我1100蚊唔緊要 , 我只係怕原來個test係假既 , 比到我希望之餘 , 我又on居居信左個test傳左比人 , 咁就真係大件事.....我最怕惹到女朋友同家人.....

各位師兄....你地點睇...? 係我多心定點...? 我使唔使去第二度驗多次...?
同埋紫亞兄....我知有d性病係安全套都擋唔到.....我想問如果要驗埋其他性病 , 有無咩診所好介紹...?
std我之前問過由1700至3300都有 , 不過我呢一刻真係對佢無咩信心.....

引用:
原帖由 promise_hi 於 2012-7-4 00:37 發表

...
c兄 , 咁你知唔知衛生署個test係咪同關懷愛滋同choice一樣 ?
之前睇心之谷 , 羅醫師都話6週驗抗體係陰 , 都有80-90%準.....
而且 , 我成日覺得自己身體質素唔好.....雖然唔煙唔酒 , 但夜訓同好少食生果 , 又多肉少菜 , 本身都算肥 , 唔知咁樣會唔會影響個抗體產生時間.....
我就黎瘋了.....仲有個半月...但每一日都好似渡日如年......

引用:
原帖由 支哥 於 2012-7-5 20:30 發表

紫亞兄 , 多謝你回覆先^^
唉....我一路凝住我射完再抽插呢下動作可能整穿左個袋 , 雖然樓上有c兄已經解答左我 , 不過硬係唔知點咁.....
初初諗住做完pcr個心會好過d , 點知比左錢 , 驗完係陰性都仲要驚.....
...
8只大字= 疑人不用, 用人不疑~

你自己決定啦,

不過真係驚既搵私家醫生都可以真係幫你SD SAMPLE去驗既,
另外你已經兩個月架啦, 過左咁耐, 要發既都發左, 除左HPV
但HPV冇病晶都可以唔洗理, 因為HPV既TYPE有成百種, 真係會令男仔
出一粒2粒既只係其中既幾種, 所以呢樣野就唔洗咁擔心, 再者, 唔可以做愛JA,
又唔洗死既~ RIGHT? 同埋有得醫, 冇問題 ^^

引用:
原帖由 支哥 於 2012-7-5 20:34 發表

c兄 , 咁你知唔知衛生署個test係咪同關懷愛滋同choice一樣 ?
之前睇心之谷 , 羅醫師都話6週驗抗體係陰 , 都有80-90%準.....
而且 , 我成日覺得自己身體質素唔好.....雖然唔煙唔酒 , 但夜訓同好少食生果 , 又多 ...
衛生署唔係驗抗體架, 驗抗原, 但唔清楚係 4代定3代技術
4代技術就係紅十字用既, 1~2 week 都好準, 3 代技術既話 4 week 都可以好準了

引用:
原帖由 promise_hi 於 2012-7-5 23:42 發表

衛生署唔係驗抗體架, 驗抗原, 但唔清楚係 4代定3代技術
4代技術就係紅十字用既, 1~2 week 都好準, 3 代技術既話 4 week 都可以好準了
政府係驗抗體架,,,,=0=  抗體既話即係3代, 所以.......  12周啦~
都係果句, 要先認清自己要驚D麥先, 明明被口交唔會奶野, 句野都係POSSIBLE BUT RARE,
同行街比車撞既機會係一樣~ 冇可能!!!!

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。