推介:| 觀塘外賣速遞 | 將軍澳外賣速遞 | Party 美食到會 | 汽車蓬頂維修翻身 | 雪地靴 | 羊毛鞋 | 羊毛鞋墊 | Online Food Ordering System | Pre Wedding Photographer |

發新話題

第一次中招(新版開始)

我只係知紅十轉左用pcr....其他好似用第3代......

支兄!!我無記錯情性而家好似用精確化驗!!!

10日做pcr其實o吳ok?????

引用:
原帖由 紫亞 於 2012-7-5 23:35 發表

8只大字= 疑人不用, 用人不疑~

你自己決定啦,

不過真係驚既搵私家醫生都可以真係幫你SD SAMPLE去驗既,
另外你已經兩個月架啦, 過左咁耐, 要發既都發左, 除左HPV
但HPV冇病晶都可以唔洗理, 因為HPV既TY ...
明白.....
我下星期三約左睇dr.ho , 睇下到時dr.ho比咩意見我先算.....
麻煩哂紫亞兄^^

引用:
原帖由 freedom23456 於 2012-7-6 08:12 發表
我只係知紅十轉左用pcr....其他好似用第3代......
我打過去紅十字問 , 佢地話無得提供比市民驗架wor.....

引用:
原帖由 freedom23456 於 2012-7-6 09:32 發表
支兄!!我無記錯情性而家好似用精確化驗!!!
咩叫精確化驗 ???

引用:
原帖由 promise_hi 於 2012-7-5 23:42 發表

衛生署唔係驗抗體架, 驗抗原, 但唔清楚係 4代定3代技術
4代技術就係紅十字用既, 1~2 week 都好準, 3 代技術既話 4 week 都可以好準了
衛生署d姑娘同我講佢地係用最傳統既方法 , 過程係好嚴密存wor.....
不過佢地就唔清楚係用第三代定四代.....

唉....今日打去問衛生署 , d姑娘話吉手指六weeks都唔係好準 , 要三個月後先係99.9%
仲要驚多個半月.....
另外 , 各位c兄知唔知性病係咩一定有病徵....?
我龜頭邊有d白色一粒粒圍住 , 唔癢唔痛 , 包皮都有少少係咁 , 請問咁樣係咪正常架 ?

引用:
原帖由 紫亞 於 2012-7-6 08:07 發表

政府係驗抗體架,,,,=0=  抗體既話即係3代, 所以.......  12周啦~
都係果句, 要先認清自己要驚D麥先, 明明被口交唔會奶野, 句野都係POSSIBLE BUT RARE,
同行街比車撞既機會係一樣~ 冇可能!!!!
紫亞兄知唔知p24準唔準 ?
係咪都係驗抗體嫁 ?
同hiv-combo有無分別 ?
如果而家驗左pcr , 使唔使補多次p24呢 ?

引用:
原帖由 支哥 於 2012-7-6 20:13 發表

紫亞兄知唔知p24準唔準 ?
係咪都係驗抗體嫁 ?
同hiv-combo有無分別 ?
如果而家驗左pcr , 使唔使補多次p24呢 ?
P24 係抗原, 低MAIN POINT 係佢出現條曲線係山型,
即係假設兩個星期開始斜上去, 兩個星期左右就會落番黎,
而開始驗到既時間係2~4星期, 所以英國醫生都話4星期P24會
準到9X%, 但事實係我地等唔切4星期都會兩星期驗, 最後
如果有得番轉頭, 我會驚夠14日驗PCR, 一了百了~ 咁就唔洗再驚,
又唔洗晒錢 (前題係真係驗PCR=0=)

支哥如果你兩個WEEK當其時驗既真係PCR, 冇事就唔洗再驗,
係3個月DOUBLE CHECK 一下就OK, 9X% 準了~ ^^

引用:
原帖由 支哥 於 2012-7-6 20:10 發表

衛生署d姑娘同我講佢地係用最傳統既方法 , 過程係好嚴密存wor.....
不過佢地就唔清楚係用第三代定四代.....

唉....今日打去問衛生署 , d姑娘話吉手指六weeks都唔係好準 , 要三個月後先係99.9%
仲要驚多個半 ...
一粒粒只有兩個解釋, 一係真係生粒粒(疣?) 一係就只係龜頭炎同JJ炎引起既
炎性反應而已 = 即係甩皮~=0= 少問題

引用:
原帖由 支哥 於 2012-7-6 20:05 發表

咩叫精確化驗 ???
化驗所名, 舊底 STD係用香港病理, 而家轉左,
但問題呢間野又冇得驗P24同PCR, 都唔知DR.方
自己係唔係收埋係廁所驗=0=

引用:
原帖由 支哥 於 2012-7-6 20:13 發表 紫亞兄知唔知p24準唔準 ?係咪都係驗抗體嫁 ?同hiv-combo有無分別 ?如果而家驗左pcr , 使唔使補多次p24呢 ?
P24係驗抗原,RT-PCR抗體
如果抗原係陽抗體係陰,則要驗CD4及病毒量

引用:
原帖由 luishui100200 於 2012-7-6 23:56 發表

P24係驗抗原,RT-PCR抗體
如果抗原係陽抗體係陰,則要驗CD4及病毒量
高濃縮HIV-1 RT-PCR分子定性檢測法是先利用高速濃縮法濃縮處理血漿中的愛滋病毒顆粒RNA
即係PCR都係抗原~

如果抗原係陽抗體係陰, 對, 所以要用西方墨點進行確認~

今日收到report....做rna間化驗所係沙田.....我上佢地個綱.....係專做分子化驗....但係驗尿個part就係係精確做......

引用:
原帖由 freedom23456 於 2012-7-7 12:52 發表
今日收到report....做rna間化驗所係沙田.....我上佢地個綱.....係專做分子化驗....但係驗尿個part就係係精確做......
c兄 , 你話情性個rna係沙田既一間化驗所 ?
可以比個網我睇下嗎 ?
咁你會相信佢個report嗎 ?
我而家好驚好擔心.....唔知搵唔搵dr.ho做多一次好.....

引用:
原帖由 紫亞 於 2012-7-6 23:48 發表

化驗所名, 舊底 STD係用香港病理, 而家轉左,
但問題呢間野又冇得驗P24同PCR, 都唔知DR.方
自己係唔係收埋係廁所驗=0=
我上網搵....都係得dna親子化驗....
其次就係x光....
我打「精確化驗 愛滋病」, yahoo個search出左個近似既 , 不過係個買愛滋病自我檢測既用品.....

唉....咁即係點......

Pm左你啦 支哥 其實我都想打去問下

引用:
原帖由 freedom23456 於 2012-7-7 15:06 發表
Pm左你啦 支哥 其實我都想打去問下
thx~~~
收到了~~~

引用:
原帖由 支哥 於 2012-7-7 13:46 發表

我上網搵....都係得dna親子化驗....
其次就係x光....
我打「精確化驗 愛滋病」, yahoo個search出左個近似既 , 不過係個買愛滋病自我檢測既用品.....

唉....咁即係點......
唔緊要啦, 其實你本來剩係無套口交帶套做?

師兄們小第事發後到依加都27日,之前都冇咩事,驗左都冇野,但呢幾日胃痛+腹痛+睪丸有D隱痛,唔知咩事唉。。

引用:
原帖由 godblessme 於 2012-7-7 23:07 發表
師兄們小第事發後到依加都27日,之前都冇咩事,驗左都冇野,但呢幾日胃痛+腹痛+睪丸有D隱痛,唔知咩事唉。。
睪丸 就一定關尿道炎事, ~ 睇醫生啦, 我都奶左~ ^^ 睪丸痛得一定有野,
驗尿同驗精會驗到~ 小問題~

胃痛果D就唔關事的~

回復 15468# 的帖子

一時時痛唔知係唔係盈住,尿都驗左2次,2次都話冇淋冇衣冇事,都唔知其他菌有冇驗同驗唔驗到。。。

回復 15468# 的帖子

紫亞兄你係唔係驗尿(衣,林)既時候驗到你尿道炎隻菌?

各位有出個花既師兄,小第有個問題,首先我係HPV TYPE 6 既帶原者(事發後做左DNA TEST 知道),即係我係有機會出花既人,其實我係唔知幾時得到呢隻HPV,醫生都話冇可能知,當然我會認為係我上次叫雞時中招,但我上WIKI 查HPV D 資料時, http://en.wikipedia.org/wiki/Human_papillomavirus , 個網有幅圖叫做papiloma, 睇落去完全唔似花,似粒暗蒼,我記得5個月前我都係陰毛位生過粒一模一樣既野,係凸出黎,都幾大粒,5MM到,滋佢唔到,姐係冇膿,但會流血,之後冇理到,佢又冇左,究竟個粒係唔係花既一種?如果係姐係我同我女友一早有HPV,但我又冇聽佢講過下面有野唔妥。。。

除左dr ho同dr 方。。。有無ching有其他好醫生介紹。。。。

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。