推介:| 懷孕輻射 | 頭暈輻射 | 失眠輻射 | 頭疼輻射 | 腦腫瘤輻射 | 記憶障礙輻射 | 耳損傷輻射 | 抑鬱輻射 | Celine Bags | 嬰兒用品 | Loewe Bag |

發新話題

四大名捕討論區

引用:
原帖由 酒徒 於 2006-10-4 15:36 發表

小的無這種看法,本質上應該不同。閣下如何感到其相似之處,願聞其詳!
^_^
會唔會像白愁飛的三指禪天一樣?

引用:
原帖由 my709394 於 2006-10-4 10:23 PM 發表

唐刃怕什麼呢?唐不阿又愕然什麼?我第一時間想~唐穩是否死在元陰無限這武功身上,所以驚唐十五發現?但略想想又否決了~唐十五連舊唐門都炸得,上一任門主死在誰手,佢會介懷咩?

但仲未想到合理方案,各位點睇?:won ...
我有這樣的看法:

首先,元陰無限是一種怎樣的武功呢?
從名字得知,“元陰無限”應該是一種極端的內功:至陰至柔的內家修為,漫畫中以黑紫色表達!
本來刃修的是“純陽無極”,是另一種極端:至陽至剛的內家修為,硬橋硬馬的拳頭功夫,故漫畫中以火紅表達!故刃能使“元陰無限”,不阿十分出奇。(其意外之感當然另有主因,下文再談。)
理論上,一般修習至陽的功夫,則不會修至陰的功夫,但陰陽相生相克,互為表裡,刃雙修兩極功夫,強可集兩家之長,弱則兩頭不到岸,更有機會走火入魔!
不過怎樣也好,“純陽無極”的確為刃作了很好的掩飾,無人猜到刃會雙修!(也無人猜到刃是陰陽人∼∼嘻嘻

其次,從不阿的反應可見,唐門應該有一件懸案未決:有人曾用“元陰無限”的功夫作案,可能是殺人放火、或者暗殺門主、或者姦淫擄掠、或者跟唐敗(唐灑雨)成了男同志有關!(被陰乾!笑∼
最重要的是:這件懸案應該對唐十五有很大的威脅。如果上任門主死在唐刃手中,也表示刃可以有任何理由去殺十五!重要的是在十五看來,刃本在他的掌握之中,但事實上卻不然,令刃的忠誠有可懷疑的地方了。(這也是不阿最驚訝的!)故此,不論懸案是甚麼,對刃來說,“元陰無限”的確可以帶來殺身之禍。

得之我幸,失之我命。

引用:
原帖由 my709394 於 2006-10-4 10:25 PM 發表

會唔會像白愁飛的三指禪天一樣?
這個不清楚,因為無讀說英雄漫畫或小說。

相關搜索目錄: 小說
得之我幸,失之我命。

在死傷無數的情況下,十五仍自持武功蓋世,以為能以一敵百,就不理下屬死活,全無領袖風範,為其失敗埋下伏筆;也說明了十五為何三番五次的失利,非其蠢或編者失手,而是自招滅亡。
編者一而再再而三突顯十五在個性上的缺失,特別是決失勢後,其驕慢之姿日漸誇張,編者功力十分不錯,可以一讚。
得之我幸,失之我命。

引用:
原帖由 酒徒 於 2006-10-5 19:09 發表
我有這樣的看法:

首先,元陰無限是一種怎樣的武功呢?
從名字得知,“元陰無限”應該是一種極端的內功:至陰至柔的內家修為,漫畫中以黑紫色表達!
本來刃修的是“純陽無極”,是另一種極端:至陽至剛的內家修為,硬橋硬馬的拳頭功夫,故漫畫中以火紅表達!故刃能使“元陰無限”,不阿十分出奇。(其意外之感當然另有主因,下文再談。)
理論上,一般修習至陽的功夫,則不會修至陰的功夫,但陰陽相生相克,互為表裡,刃雙修兩極功夫,強可集兩家之長,弱則兩頭不到岸,更有機會走火入魔!
不過怎樣也好,“純陽無極”的確為刃作了很好的掩飾,無人猜到刃會雙修!(也無人猜到刃是陰陽人∼∼嘻嘻)

其次,從不阿的反應可見,唐門應該有一件懸案未決:有人曾用“元陰無限”的功夫作案,可能是殺人放火、或者暗殺門主、或者姦淫擄掠、或者跟唐敗(唐灑雨)成了男同志有關!(被陰乾!笑∼)
最重要的是:這件懸案應該對唐十五有很大的威脅。如果上任門主死在唐刃手中,也表示刃可以有任何理由去殺十五!重要的是在十五看來,刃本在他的掌握之中,但事實上卻不然,令刃的忠誠有可懷疑的地方了。(這也是不阿最驚訝的!)故此,不論懸案是甚麼,對刃來說,“元陰無限”的確可以帶來殺身之禍。
李連杰(陳真.)有云:剛缺柔,白費氣力;柔缺剛,攻之不克...
唐刃一出場時亦表演他唔係只有一鋪牛力啊...
而且溫派人物好多時都多樣修煉的...小說內少年追命十八般武藝都鍊到可以敗其師,不過他的腳遺傳至他媽的(即他母親.)強處所以特別強吧...或者唔講小說,漫畫內七剎之首唐無相這個區區銅級員工都兩樣兼收,唐刃這第二三把交椅,兼收我想並不需要奇怪啊...
況且不何這冷面佬未達到最高境界時都木口木面,以往情況睇到就算有些意料之外事情發生都「愕」在心中,現在更到了最高境界(萬念俱恢.),亦愕然至此...我想唔係奇怪在這武功的性質(況且他一早知唐刃係保命後著.)而係其「歷史」才係最驚奇...殺人放火/姦淫擄掠在唐門應該係微不足道的事吧...唐灑雨成了男同志有關?唐灑雨算什麼人物先?在斷背前頂多好過蛋散級的蕃薯級吧...
暗殺前門主唐穩正是我第一時間想到...但我之前亦講~唐十五連舊唐門和唐代烈祖列宗的墓碑都可以用火藥炸過巴稀爛,區區上任門主點樣死,他才懶得理呢(大概在他眼中~死老鬼早死早著吧.)...

對唐十五(—個裊雄.)來講,武功上的很大的威脅對他來講應該係好事...試想想離籬台龍虎門內的火雲邪神~知道金羅漢練成金鐘罩第十關不久,就俾本第十一關他練,他又唔覺武功上的很大的威脅嗎?一個有智慧的人係希望有人對他有威脅,從而迫自己「不停地繼續跑」吧...如果唐十五驚這點,我覺得他唔可以做一個輯內首領級反派了...

所以我覺得這件懸案應該對唐門(而唔係只對唐十五.)有很大的威脅...

唐刃一出場時已經講過佢既“純陽無極”修煉到剛中帶柔(當時好似講佢打鐘吧!!)唐十五亦早知!!就算唐刃剛柔並修,唐十五都只會樂於有一個更強既手下!!佢會怕唐門中人嗎?唐門有什麼絕學相信佢好清楚!! 再者,如果“純陽無極"+“元陰無限”強得過唐十五,唐刃早反了!!

問題應該出係識“元陰無限”既人身上,可能當年識“元陰無限”既人曾經策劃謀反事敗!!要知唐十五疑心好重,好怕人暗算!!有反心既人(識“元陰無限”既人)相信已經比佢殺哂!! 所以唐刃必需隱瞞,不管是否有反心!!

至於話懸案應該對唐門有很大的威脅.....要知唐門其他人都比唐十五炸死哂!! 只要唐刃忠於唐十五既唐門,唐十五一定唔殺佢,所以相信可能性不大!!

點睇??
計謀之始是要讓敵人知道你的下一步,然後小心預測敵人之後的每一步,高明一點的是讓敵人知道你的第二步,更高明的是讓敵人知道你的第三步 ...

引用:
原帖由 my709394 於 2006-10-4 10:18 PM 發表

雖然遲了,但如我所料...唐刃真係搵「籍口」「離場」了...

唔怕喎...唐十五未出界王拳...
出界王拳唐十五自己會好快死喎!! 身體Overload 喎!!
計謀之始是要讓敵人知道你的下一步,然後小心預測敵人之後的每一步,高明一點的是讓敵人知道你的第二步,更高明的是讓敵人知道你的第三步 ...

引用:
原帖由 my709394 於 2006-10-4 10:15 PM 發表

真係爆粗地想~無情~家陣關鍵時候,你做乜X野呀?
我都有同感!!

引用:
原帖由 酒徒 於 2006-10-4 03:36 PM 發表

小的無這種看法,本質上應該不同。閣下如何感到其相似之處,願聞其詳!
^_^
唔用既時候完全察覺唔到(相信內力有其特質,無法隱藏...但祕技唔出你永遠都唔知!!)
而且兩者都突然內力迅速提升!!

見笑!!

以前都有追「漫畫四大名捕」
不過而家...唉
其實到佢打唐門開始都一直走下坡
而家都唔知個劇情係點 不過知唔知都無所謂 我諗都無咩分別
打唐門跟本係幾錯既寫法 一來 四大名捕變左好似四個白痴咁  唐門就有咁勁得咁勁 不過果d所謂既咩「天下一唐」,我估唔到佢初初講就天下無敵 越講落去  就變左係個得名而度計劃書都未做好既一個所謂偉大計劃....
你話 仲點睇落去呀 大佬

我覺得而家佢講到咁無咩補求到
又難怪佢 原著其實都係好多問題 想不到漫畫又係咁
我覺得漫畫果邊可以用返原著「易水寒」既故事黎玩
吸引力應該大d
不竟「易水寒」係四大名捕原著小說內最好睇既一個

引用:
原帖由 ncnd 於 2006-10-7 02:22 PM 發表
不過而家...唉
打唐門跟本係幾錯既寫法 一來 四大名捕變左好似四個白痴咁  唐門就有咁勁得咁勁 不過果d所謂既咩「天下一唐」,我估唔到佢初初講就天下無敵 越講落去  就變左係個得名而度計劃書都未做好既一個所謂偉大計劃....
你話 仲點睇落去呀 大佬

我覺得而家佢講到咁無咩補求到
又難怪佢 原著其實都係好多問題 想不到漫畫又係咁
我覺得漫畫果邊可以用返原著「易水寒」既故事黎玩
吸引力應該大d
不竟「易水寒」係四大名捕原著小說內最好睇既一個
我都覺得「天下一唐」係冇咩計劃週詳計劃....好似見步行步...
所以依家焦點轉左去個人打鬥,...似返香港D打書!!

引用:
原帖由 小小力 於 2006-10-7 00:15 發表

出界王拳唐十五自己會好快死喎!! 身體Overload 喎!!
用兩倍界王拳對元顏決由朝打到晚都冇問題...極限八倍...出十招應該冇問題吧...咁向八個方向劃個圓仲有兩招力來狂笑一下呢...

引用:
原帖由 ncnd 於 2006-10-7 02:22 PM 發表
不過而家...唉
打唐門跟本係幾錯既寫法 一來 四大名捕變左好似四個白痴咁  唐門就有咁 ...
同意逆水寒這個故事最有吸引力,也有同感唐門的故事大網跟捕快的主題有點偏離。

唐門故事的最大問題是支節太多,只有局部精彩,故事整個張力不足,拖拉劇情得太多。

(有關拖拉劇情,全世界的連載故事也有這個問題,叫座力強的故事,不論是小說或是漫畫,老總或老闆都希望寫長一點,保証有得賣,這個也令很多人生望至極。唉∼∼!)

有個插曲,話說漫畫公司裡有人喜歡唐雙縫一角,故要求編劇寫她和不阿發展感情線!如果我係編劇就怒氣急升啦!!!個故事我編左個大綱,因為一句半句又改,當我是甚麼呀!當然打工的,老闆說一就一了,因為要吃飯嘛,不過連戲才是最大考驗。

這樣子,要一氣呵成的故事,都係無法子的了!

這個問題,在神州爭霸編時已經好了少許。也是因為這個我才繼續看下去。

得之我幸,失之我命。

睇完今期,我有D唔明…唐十五既暗器咁利害,點解o係生死關頭對元顏決,對雷損+狄飛驚都唔用而選擇用有害身體既逆殺器?? 快到連無情都睇唔到喎!!

無情終於發完白日夢,但呢段戲係唔係有D多餘呢?

點解要冷血埋劍?? 因為唔想佢太依賴「暗魂」?
冷血既劍除左快,很,確,勁..還欠什麼?? 係唔係變化呢??
點解冷血越黎越快衝開穴道?....諗唔到喎..

點解呢??

引用:
原帖由 小小力 於 2006-10-11 09:58 發表
睇完今期,我有D唔明…唐十五既暗器咁利害,點解o係生死關頭對元顏決,對雷損+狄飛驚都唔用而選擇用有害身體既逆殺器?? 快到連無情都睇唔到喎!!
引用:
原帖由 小小力 於 2006-10-11 10:08 發表
冷血既劍除左快,很,確,勁..還欠什麼?? 係唔係變化呢??

點解呢??
這兩段我想可以一齊想~
唐十五既暗器...
從蘇夢沈這中招情況睇,係線狀的傷,而劍器的的傷應該條點...就算係都應該係咁...之後的氣勁表達表示唐十五用的功力唔駛太猛,加上下期封面...表示唐十五既暗器係借敵人的氣勁回攻敵人(即蘇夢沈係俾自己的刀勁所傷.)...這在漫畫舊作'臥虎藏龍'的李慕白都出現過借敵人內功勁回攻敵人...在一個首領級角色內重現類似的確實係可能吧...加上用輕兵器的手會巧些亦並非奇怪(唐十五用什麼?劍指...連重量都冇.)...
當中有限制亦不是怪事,如氣勁太大(元顏決身形已經應該可以表示他的拳頭唔係兩隻手指就可以夾而借.)...或係兩人做.未夾前另一對手就出現了...又或者出手毫不猶疑兼有心急的人...
這個就係我兩個一齊答的原因~點解要冷血埋劍?? 因為唔想佢太依賴「暗魂」?
係一種心急如熒,刺出後不中就冇退路的心態?

引用:
原帖由 小小力 於 2006-10-11 10:08 AM 發表

點解呢??
那要看原著有冇呢段咯?
如果係玉記D編劇自己加,好明顯又在拖戯、搵苯七咯!

引用:
原帖由 周五一次郎 於 2006-10-12 07:40 PM 發表

那要看原著有冇呢段咯?
如果係玉記D編劇自己加,好明顯又在拖戲、搵苯七咯!
原著無既,但係個編劇已算好好架啦,佢地搵左林一壹去寫,好過其他小說俾人改到渣都無∼∼∼

得之我幸,失之我命。

天龍八部中解說:六脈神劍,劍氣也;吾觀乎唐十五的劍器以是劍氣,難道暗器也是氣功式的暗器乎?(暗氣???)
得之我幸,失之我命。

引用:
原帖由 酒徒 於 2006-10-17 14:21 發表
天龍八部中解說:六脈神劍,劍氣也;吾えO氣功式的暗器乎?(暗氣???)
應該唔會吧...
根本和劍器冇差別了...蘇夢枕都話暗器係殺唔到他,如果係暗氣就唔應該殺唔到了...

之前我估的借氣勁打氣勁就應該錯了...
今次我估係催眠...或者叫暗示,暗示一些功力比自己低的人,令佢以為有暗器來殺佢...

引用:
原帖由 my709394 於 2006-10-17 11:32 PM 發表

應該唔會吧...
根本和劍器冇差別了...蘇夢枕都話暗器係殺唔到他,如果係暗氣就唔應該殺唔到了...

之前我估的借氣勁打氣勁就應該錯了...
今次我估係催眠...或者叫暗示,暗示一些功力比自己低的人,令 ...
我都估係"暗氣",因為用後冇暗器留底.....

引用:
原帖由 小小力 於 2006-10-18 00:05 發表

我都估係"暗氣",因為用後冇暗器留底.....
但...頭一頁話將無情的精神理論完全動搖喎...
我想唔會仲停留在物理攻擊上呢...

暗器

應該係用真空氣流攻擊對方。

用好強的內力在空氣中製造真空地帶

所以用暗器果陣,不能用劍器。

引用:
原帖由 my709394 於 2006-10-11 04:59 PM 發表

這個就係我兩個一齊答的原因~點解要冷血埋劍?? 因為唔想佢太依賴「暗魂」?
係一種心急如熒,刺出後不中就冇退路的心態?
我覺得係欠內功喎~~~~
我的理想==> /○\ ○
                       /□\/■\
                        ||  ||

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。