推介:| 開蓬車頂維修翻身 | Email Hosting | Online Shop System | makeup course | Wedding Photography Tip | Bordeaux Red | English learning | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

第一次中招(新版開始)

引用:
原帖由 LEN88 於 2010-5-24 16:10 發表
candycandy
呢排心情心d未?

我今次大穫啦
LEN88

我又去左睇醫生睇下個口腔,冇事,,DR.HO話係口水線個D,,, 佢都講得好詳細,,我都問左好多野

你仲乜事啊???? 冇野啊嗎???

引用:
原帖由 strange 於 2010-5-24 19:26 發表

你的情況比我好.

我最初出菜花(疣)的時候, 是在尿道口附近一小白點, 後來小白點生成菜花狀的較大白色粒.  這些白色粒粒漸多, 將成個尿道口完全蓋, 很恐怖的.  我要去醫生處定期做冷凍, 約七至十天一次.  當被 ...
聽你咁講你都面對左好多心理壓力同埋金錢壓力,希望你快d好返啦.!ching

引用:
原帖由 sun0071983 於 2010-5-24 21:40 發表

聽你咁講你都面對左好多心理壓力同埋金錢壓力,希望你快d好返啦.!ching
謝謝師兄.

你明白我的情況.

講返一d問題先,尋日我去睇dr.ho時問既

首先我問佢,淋病之前醫好左,咁曾經同人口交過會唔會有淋病個d 喉嚨炎係清唔到,佢話唔會,佢話醫淋病時既針藥都會清走晒成個身體入面既淋球菌,,淋病係細菌來的。所以佢話呢樣野一定唔駛擔心。

第2樣就係我地都好關心既HPV問題。HPV為過濾性病毒,一旦HPV入左身體就會入左我地人體既DNA入面,係清唔走的,所以佢話女性黎講只可以KEEP住去CHECK有冇子宮病變。所以佢話HPV DNA TEST 做1次就夠,唔駛次次去做柏氏都要CHECK住,佢話我個LIST入面有成13種HPV HIGH RISK, 唔等如有晒13隻,佢話因為HPV NO太多,冇可能續樣個NO CHECK, 但佢話係近似的HIGH RISK, 所以佢話通常有HIGH RISK既人多數都係 HPV 16 / 18 呢2種,,, 大NO個D係好少咁話。咁我又問會唔會LOW RISK個D唔準?佢又話機會好微WOR。

另外,我又問,究竟咩NO既HPV會生疣呢? 佢話70-80%係 HPV 6,11,, 佢話 HPV 16,18呢D都可能,,可能係10%左緊啦,,,其他個D HIGH RISK 1,2% 咁話。佢話如果過左9個月都冇出,,基本上就唔會出。DR.HO話口入面既疣係有可能但好少見到有咁既情況。另外,佢話疣一定係生係皮膚既表面。 另外佢話HPV1,2,3,4,8,9,10 呢D係生係手腳既地方,, 6,11,16,18呢D就係生係下面既性病。

thx candy~~
依篇野可以令好多ching了解多啲花~~

好彩CANDY問得多...唔係我都唔知HPV原來可以生係D手腳既地方
我上星期做完又做多次LASER, dr.ho 話就咁易返發....點知今個星期又見到d粒粒開始起返...
真係比我預其中快左好多...睇來又要上去睇多次啦.

引用:
原帖由 dontplayla 於 2010-5-25 13:26 發表
好彩CANDY問得多...唔係我都唔知HPV原來可以生係D手腳既地方
我上星期做完又做多次LASER, dr.ho 話就咁易返發....點知今個星期又見到d粒粒開始起返...
真係比我預其中快左好多...睇來又要上去睇多次啦.
我都係好擔心HPV先會問咁多

我之前睇另一個專科都問,,,個專科話HPV疣係由好多HPV NO組成生出黎,, 佢話HPV 16,18係好毒,所以我唸咁先係影響到點解D女人生子宮CANCER 9X% 會係佢地身體搵到HPV 16,18出黎LOO,, 所以有HPV 16  / 18既女人真係要定期去KEEP住CHECK,,,,,

CHING~ 你如果見到又有花出,快D去睇唔好俾佢野開,,, 我都見好多CHING都話 岩岩起花個3,4個月係會比較密,,,,真係要時間去搞,,,

其實search網都有好多有關有用資料!

什麼是人類乳突病毒 HPV

人類乳突病毒(Human papilloma virus,HPV)是一種分子較小(直徑55nm)的DNA病毒,生物學上屬Papovavirus科。目前已知的人類乳突病毒有一百多種基因型,其中有三十餘種會感染人類生殖器官的皮膚及黏膜,造成各種疾病。例如我們在臨床上常見的性病“尖狀溼疣,俗稱“菜花“,就是HPV的6,11基因型感染所致。

人類乳突病毒具有高度的宿主專一性(host-specific)這種特性,專門會感染人類的皮膚及黏膜。人類的皮膚黏膜細胞,在正常的情況下,其細胞核是大小一致的,如果受到人類乳突病毒的感染,其細胞核會變大而且大小不一,因此細胞會產生變性,發生癌前變化。近年來的流行病學研究已經充分顯示,人類乳突病毒與子宮頸癌症的發生息息相關,因此如果有方法可以檢驗女性是否感染人類乳突病毒對於子宮頸癌的防治應該有很大的幫忙。此外新聞主題所述的子宮頸癌疫苗,其實就是人類乳突病毒的預防疫苗,如果這種疫苗能夠發展成功,將來對國小青春期前的女生實施預防接種,使女性在生育年齡前產生HPV抗體,就可以預防婦女在青春期後被人類乳突病毒感染,那麼子宮頸癌的盛行率一定可以大幅降低,對女性的健康是一大福音。

人類乳突病毒的感染途徑

人類乳突病毒是經由性交傳染,性交對象越多越複雜,越有可能感染,但是不能排除接觸到不潔器物造成的傳染。

人類乳突病毒在台灣的盛行率

根據統計,台灣婦女感染HPV的盛行率平均為9%。在20-30,30-40,40-50,50-60,70歲以上的各年齡層盛行率分別為6.6% ,7.5%,7.3%,9.2%,10.3%,及14.8%,隨年齡增加而增加。另外台灣地區的HPV基因型以52型最常見,16型次之,在其次為58型;但如果以罹患侵犯型子宮頸癌的個案來做比較,則以16型為最多,其次為58型,52型卻極少見。

人類乳突病毒與子宮頸癌的關連性

近年來因為生物科技的進步,本來難以動物實驗方式研究的HPV,現在有新的方法來揭開期神祕的面紗。我們現在已經知道,不同基因型的人類乳突病毒,可以引起不同的疾病。請見下表:

HPV基因型 臨床症狀好發於 分離病灶部位
1 手掌疣,足蹠疣 腳掌疣
2 一般皮膚疣 手部疣
3 扁平疣,疣狀表皮發育不全(良性病變) 疣狀表皮發育不全
4 一般疣,手掌疣 腳掌疣
5 疣狀表皮發育不全(黃班病變,扁平疣,鱗狀細胞癌) 疣狀表皮發育不全
6 生殖器疣,喉部乳突疣,子宮頸上皮內贅瘤,巨大型尖銳濕疣腫瘤 生殖器疣
7 Butcher's疣,一般巨大型尖銳濕疣腫瘤 Butcher's疣
8 疣狀表皮發育不全(黃班病變,扁平疣,鱗狀細胞癌) 疣狀表皮發育不全
9 疣狀表皮發育不全(黃班病變,扁平疣) 疣狀表皮發育不全
10 扁平疣,疣狀表皮發育不全(良性病變) 疣狀表皮發育不全
11 生殖器疣,喉部乳突疣,子宮頸上皮內贅瘤,巨大型尖銳濕疣腫瘤 喉部乳突疣
12 疣狀表皮發育不全(良性病變) 疣狀表皮發育不全
13 局部上皮增生 局部上皮增生
14 疣狀表皮發育不全(良性病變,侵犯性皮膚鱗狀細胞癌) 疣狀表皮發育不全
15 疣狀表皮發育不全(良性病變) 疣狀表皮發育不全
16 子宮頸上皮內贅瘤(子宮頸上皮內贅瘤,陰部上皮內贅瘤,肛門上皮內贅瘤,陰莖上皮內贅瘤) 生殖器鱗狀細胞癌(子宮頸,陰部,肛門,陰莖) 子宮頸鱗狀細胞癌
17 疣狀表皮發育不全(良性病變) 疣狀表皮發育不全
18 子宮頸上皮內贅瘤,鱗狀細胞癌 子宮頸鱗狀細胞癌
19 疣狀表皮發育不全(良性病變) 疣狀表皮發育不全
26 一般疣和生殖器疣(免疫系統受到抑制) 一般疣(免疫系統受到抑制)
27 一般疣和生殖器疣(免疫系統受到抑制) 手部疣(免疫系統受到抑制)
28 一般疣,Butcher's疣 Butcher's疣
29 侵犯性皮膚疣 皮膚疣
30 生殖器鱗狀細胞癌 喉頭鱗狀細胞癌
31 生殖器疣,子宮頸上皮內贅瘤,生殖器鱗狀細胞癌 子宮頸上皮內贅瘤
65 色素扁平疣,色素腳掌或手掌疣 色素疣
66 子宮頸上皮內贅瘤,生殖器鱗狀細胞癌,陰莖上皮內贅瘤 子宮頸鱗狀細胞癌
67 子宮頸上皮內贅瘤,子宮頸鱗狀細胞癌 陰部上皮內贅瘤
68 子宮頸上皮內贅瘤,子宮頸鱗狀細胞癌 子宮頸癌
69 子宮頸上皮內贅瘤 於癌障礙的舌頭病變
70 生殖器疣 子宮頸疣
72 子宮頸上皮內贅瘤 非典型HIV患者的口部疣
73 生殖器疣 非典型HIV患者的口部疣
74 生殖器病變(免疫系統受到壓抑) 陰道病變(免疫系統受到壓抑)
75 皮膚病變(免疫系統受到壓抑) 惡性疣(免疫系統受到壓抑)
76 皮膚病變(免疫系統受到壓抑) 皮膚鱗狀細胞癌(免疫系統受到壓抑)
77 皮膚病變(免疫系統受到壓抑)  

(以上表格資料由台灣分子有限公司提供)

許多的研究已經顯示子宮頸癌前病變(Cervical intraepithelial neoplasm, 或稱皮內贅瘤)跟高危險性的HPV基因型有關。目前已經知道的高危險的基因型有16,18,26,31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,66,68,73等;低危險群有6,11,26,42,43,44,53,54,55,62,66等。

除了基因型有關係以外,感染的時間愈長,風險也愈增加。一般而言,人類乳突病毒感染是暫時性的,大約12-24個月,免疫力降低的人可能會持續感染,最後子宮頸發生病變或轉成侵犯性子宮頸癌的機會將很高。

此外,如果一個人同時感染多型,特別是高危險性基因型愈多的人,其風險也愈高。統計指出,如果同時感染多型的HPV,風險增加至1370% ,而如果感染多型而且又屬於高危險型的HPV,其風險可達2120%。

根據三總的研究資料發現,分布於台灣四個主要城市的子宮頸抹片異常個案中,HPV感染率為60%,侵犯性子宮頸癌的病患更高達100%,由此可以充分證明,人類乳突病毒正是子宮頸癌病變的元兇。

人類乳突病毒的檢驗方法

拜生物科技進步之賜,目前已經有許多研究單位發展出以PCR為基礎檢測人類乳突病毒的方法,其原理簡言之,就是以利用PCR將人類乳突病毒的DNA 序列訊號複製放大,再以不同特殊技術的探針進行核酸雜交,從而找出病毒,並定出病毒的基因型。

目前本院合作的檢驗單位是台灣分子檢驗公司,技術來源是金車員山研究所。這家公司除了可以檢驗出人類乳突病毒以外,還可以定型,定量。有了定型我們可以知道是否有高危險性的基因型,有哪些基因型同時存在;有了定量,我們可以追蹤檢查病毒感染的嚴重程度及其代謝速度,對於臨床上處置的判斷非常有幫助。

檢驗人類乳突病毒的臨床意義及處置

一般子宮頸抹片檢查報告的偽陰性約15-30%,換句話說子宮頸抹片只能檢驗出7-8成的子宮頸病變。如果能夠配合HPV晶片檢查,可以減少抹片的誤判率。
對於模稜兩可的抹片報告,可以幫助醫師判斷是否須進一步追蹤檢查。
對於輕微子宮頸內贅瘤的病例,可以更積極地以陰道鏡或做子宮頸切片檢查
檢測病毒的基因型及其病毒量,可以做預後的參考,也可以據以追蹤病毒感染的嚴重程度。

CHING~~依篇野簡直係詳細報告呢~~thx~~

好有用的資料~多謝分享

引用:
原帖由 garamon 於 2010-5-24 18:27 發表
Len , 我太太都有 hpv 病毒,所以我也想知妳現在有甚麼大件事?
下個月到我去CHECK抹片啦, 好鬼驚呀真係!
上網睇DR HO介紹既婦科, 有人講好似mama地, 都唔知睇唔睇佢好

我問了姑娘, 原來2年都CHECK到抹片有異常, 最終都要去做電"橫"手術
唉! 我唔想再為條PK受苦
冷凍左2次, 個D位都花到無倫, 無忽好似, 見到自己都哭左出來

引用:
原帖由 candycandy 於 2010-5-25 09:25 發表
講返一d問題先,尋日我去睇dr.ho時問既

首先我問佢,淋病之前醫好左,咁曾經同人口交過會唔會有淋病個d 喉嚨炎係清唔到,佢話唔會,佢話醫淋病時既針藥都會清走晒成個身體入面既淋球菌,,淋病係細菌來的。所以佢話呢樣野 ...
thank you
candy
問得好清楚

各位加油!! 我過多幾日先去dr ho再check

嗚嗚...各位
我上個月發覺我中左花啊 我係女仔...我而家響政府度醫緊...佢幫我搽藥水...而家只係搽左2次...佢話我粒花都幾大粒 !
而家變左好實色既白色....仲好痕啊
究竟咁樣係好事定唔好事啊

私家醫生係咪真係會好d ?
我而家粒野好似愈黎愈大...好驚啊

大家一定要聽下我訴苦

引用:
原帖由 mylifeisgrey 於 2010-6-3 15:08 發表
嗚嗚...各位
我上個月發覺我中左花啊 我係女仔...我而家響政府度醫緊...佢幫我搽藥水...而家只係搽左2次...佢話我粒花都幾大粒 !

私家醫生係咪 ...
我都係中左花~我係男仔.~晚晚都好痕.~不過真係要忍住~
拒d藥水都唔可以話冇效架.~我採第3次了~細粒左好多~\
私家e生~貴d~不過好多c兄做過冷凍~電療都好有成效~你可以試下既

引用:
原帖由 mylifeisgrey 於 2010-6-3 15:08 發表 嗚嗚...各位我上個月發覺我中左花啊 我係女仔...我而家響政府度醫緊...佢幫我搽藥水...而家只係搽左2次...佢話我粒花都幾大粒 !而家變左好實色既白色....仲好痕啊究竟咁樣係好事定唔好事啊私家醫生係咪 ...
如果錢方面無問題,都系私家快好多!因可以選擇點醫治!如果愈大粒,愈少醫治選擇可挑選!
其實有幾大呢?幾多mm?

同意man002既講法, 係依方面私家真係好過政府~
因為依啲野最緊要係快啲醫好嘛~~

引用:
原帖由 mylifeisgrey 於 2010-6-3 15:08 發表 嗚嗚...各位我上個月發覺我中左花啊 我係女仔...我而家響政府度醫緊...佢幫我搽藥水...而家只係搽左2次...佢話我粒花都幾大粒 !而家變左好實色既白色....仲好痕啊究竟咁樣係好事定唔好事啊私家醫生係咪 ...
咁點解你會中左呢??

sun0071983:你睇政府?

引用:
原帖由 mylifeisgrey 於 2010-6-3 15:08 發表
嗚嗚...各位

私家醫生係咪 ...
我都係女,,,

好似ching咁講如果有錢既去睇C家啦,快好多,,政府既野你急佢唔急,,,,,
你中得花,,佢有冇幫你CHECK埋其他性病?
你大粒既快D整走去,如果野開左麻煩,,,,

SUN0071983
請問你幾時發現中招架 你都係睇政府啊?
我而家都諗緊係唔係應該睇私家~
好似各位CHING C姐都話私家好~
我初初仲以為政府會專業D

MAN002
我本身冇意識倒佢係花~
DUM耐左先去醫~唉~而家都好大粒~
好似搽完藥更加大粒~
大約2CM X 1CM~個姑娘都話我幾大粒

NEOQUY5555
我都唔肯定~我同我男朋友兩年喇~
不過我地中間出過問題~佢同我都有試過同其他人行埋過~
所以我都唔知其實係邊個~而家暫時就得我出左事~ 我好驚野埋佢啊~
但其實一般CHING們係中左之後幾時會發出黎架~?~?~

CANDYCANDY
佢仲話我子宮頸發炎同有一粒花~
醫生開左抗生素我食~同埋我睇番之前既POST~
各位CHING們話飲酒係禁忌~究竟飲完酒會點架~><
咁CANDYCANDY你又醫好左未~

係牙我係睇政府~2個星期前
講真我9個月前就發現第1粒花了,但我冇意識到拒係花黎,一路都冇理個拒~不過我粒花都唔算大粒~(應該冇你個粒咁大呱~)我好小飲酒的,唔知係咪咁啦,出第2粒係9個月後,算我好彩啦
幾耐發出黎唔定既,我9個月到先發出黎,因人而異身體好可能耐d發.
有錢的話去睇私家啦~我冇錢先睇政府姐
我下個星期出報告啦~我都希望唔好有其他性病~
飲酒食煙要介啦~多菜小肉多食生果~必要啦黎d~+油

引用:
原帖由 neoguy5555 於 2010-6-3 16:57 發表
sun0071983:你睇政府?
係牙~睇左2個星期~仲有一個星期就出報告了,有d驚

引用:
原帖由 sun0071983 於 2010-6-4 00:43 發表
係牙我係睇政府~2個星期前
講真我9個月前就發現第1粒花了,但我冇意識到拒係花黎,一路都冇理個拒~不過我粒花都唔算大粒~(應該冇你個粒咁大呱~)我好小飲酒的,唔知係咪咁啦,出第2粒係9個月後,算我好彩啦
幾耐發出黎唔 ...
其實我都冇錢睇私家~
不過如果真係冇進展我諗我嘔都要嘔筆錢出黎...
希望大家都冇其他病啦~你搞到我都心慌慌tim~
加油啊你~

各ching加油, 作長期作戰~~~

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。