推介:| 修理頂蓬布 | Mediator course | Hypnosis course | Dream Interpretation | NLP | English course |

發新話題

四大名捕討論區

引用:
原帖由 周五一次郎 於 2006-9-29 19:54 發表
可能唐刃是唐十五其中一個死敵的後人。。。。

一直隱藏身份就是等機會報仇同避免殺身之禍。。。
這點我早想過,但完全冇「真憑實據」...如睇個樣,我想係元老王的孫...至他的隱藏武功係元老王大什麼功(可能和殺器融合添.)...

引用:
原帖由 my709394 於 2006-9-30 02:43 AM 發表

這點我早想過,但完全冇「真憑實據」...如睇個樣,我想係元老王的孫...至他的隱藏武功係元老王大什麼功(可能和殺器融合添.)...
大限神功??但如果佢係元老王個孫,唐十五冇理由唔知架??
計謀之始是要讓敵人知道你的下一步,然後小心預測敵人之後的每一步,高明一點的是讓敵人知道你的第二步,更高明的是讓敵人知道你的第三步 ...

引用:
原帖由 酒徒 於 2006-9-29 15:11 發表

就係入左屋先講!可能會咁:

刃:不阿,講個秘密你知,其實......
不阿:竟然如此!咁你?
刃:咁咩呀!知道秘密只有死∼∼

(之後又打過∼∼∼)
看樣子唐刃真係當唐不阿係朋友...想想唐刃在敵陣見到唐不阿的感慨,對唐不阿對陣時的無奈...重點係唐刃講過~'我只要加點機心,十招之內一定可以敗你!'...唐刃一向都做到自己頭腦簡單四肢發達的樣子,但今次竟然當口講自己亦可以玩機心...這種曦性冇一定感情好難做到吧...

引用:
原帖由 my709394 於 2006-9-30 02:51 AM 發表

看樣子唐刃真係當唐不阿係朋友...想想唐刃在敵陣見到唐不阿的感慨,對唐不阿對陣時的無奈...重點係唐刃講過~'我只要加點機心,十招之內一定可以敗你!'...唐刃一向都做到自己頭腦簡單四肢發達的樣子,但今次竟然當口 ...
都岩!可惜兩個人都有自己既動機去打!一個故事未交代,一個就因為唐鳳丹之死,打死無怨∼∼

我都係估估下,不過入屋之後講咩都好,打就一定打架啦!不過勝負就一定不會明確分出,而且兩個人都唔會咁快死先!唔好忘記個盲妹!(我就忘記左佢個名 )佢有可能入屋令戰結出奇不意。
得之我幸,失之我命。

引用:
原帖由 小小力 於 2006-9-30 02:49 AM 發表

故事任人編啦,要理由就一定無架啦

今期中交代刃父母都被唐門門主(不知是哪一代)處死,可能又有故事講!
得之我幸,失之我命。

引用:
原帖由 酒徒 於 2006-9-30 03:17 AM 發表

故事任人編啦,要理由就一定無架啦

今期中交代刃父母都被唐門門主(不知是哪一代)處死,可能又有故事講!
我估唐刃會用一些以佢身份唔能夠學既武功,例如門主專用既唐門四絕器!!
(我覺得唔係大限神功,因為內力比較難隱藏!!)
至於交代佢父母被處死,照時間計應該唔係唐十五,所以我估佢父母被處死既伏筆,應該唔係報仇,而係解釋佢既心態!!
點睇??
計謀之始是要讓敵人知道你的下一步,然後小心預測敵人之後的每一步,高明一點的是讓敵人知道你的第二步,更高明的是讓敵人知道你的第三步 ...

引用:
原帖由 酒徒 於 2006-9-30 03:13 AM 發表

都岩!可惜兩個人都有自己既動機去打!一個故事未交代,一個就因為唐鳳丹之死,打死無怨∼∼

我都係估估下,不過入屋之後講咩都好,打就一定打洹痟N忘記左佢個名 )佢有可能入屋令戰結出奇不意。
盲妹係唔係唐門劍后唐千虹??

唐門結構(舊制)

門主 : 唐十五

左右密使 :  左密使唐白首  右密使唐千張

五大廠主 : 烽火連天  唐刃
               驚魂殿    唐敗
               雪廠      唐冰冰(唐十五姊姊)-->(左右尚宮 : 唐丹鳳 唐如柳)
               碧磷福地  唐毒 ---> (四大毒手 : 唐蟲  唐濁  唐霉  唐爛)
               奪魄宮    唐不阿

四大舵主  : 東舵主  唐蠻
                南舵主  唐霹靂
                西舵主  唐妞
                北舵主  唐不甩

九大長老  : 元老王 金長老 白長老 黑長老 紅長老 紫長老 藍長老 綠長老 黃長老

金階殺使  : 唐萬紙  唐千虹  唐雷

銀階殺使  : 唐一言  唐九鼎  十二指長  唐東斜  唐西獨

銅階殺使  : 唐橫行  唐無忌  唐球大  三元及第

左右知客  : 左知客唐歡  右知客唐迎

唐門四鬼  : 唐離  唐魅  唐魍  唐魎

唐門七煞  : 唐無相(東堡葉朱顏、七煞之首)  唐媚(藍元山之妻霍銀仙、七煞排二)  唐失驚(習家莊總管)  唐屍(唐詩,排行第四)  唐炒(西鎮東堂主)  唐尤尤(被豔兒剝掉臉皮)

守門犬  :  一團和氣

四大名捕絕招
無情 : 「暗器四絕」:風中舞、花映淚、雪裡針及月半彎,合稱「風花雪月」
         「明器四訣」:靈光閃、影隨形、暴雷驚、梵音靜。
鐵手 : 「赤手凶拳」:鐵劃銀勾、赤壁銅牆、十里驚雷、臥虎潛龍、萬軍莫敵、煉火焚拳、分裂天地。
追命 : 「追命十三腿」:追風、追影、追電、追恨、追日、追浪、追神、追夢、追逝。
冷血 : 「四十九路無名劍法」

引用:
原帖由 小小力 於 2006-9-30 02:49 發表

早期就可能知(我想他知唐冰冰有個女了.)...但現在後期了,唐十五的「暗部」都出哂了(四個老鬼會唔會做唐十五的「暗部」咁Cheap?我想唔會.)...出埋後著就應該收得工了...

再唔係元老王個仔都得啊...

引用:
原帖由 小小力 於 2006-10-1 09:25 發表
我估唐刃會用一些以佢身份唔能夠學既武功,例如門主專用既唐門四絕器!!
至於交代佢父母被處死,照時間計應該唔係唐十五,所以我估佢父母被處死既伏筆,應該唔係報仇,而係解釋佢既心態!!
點睇??
之前已經講有門主專修的殺器吧...況且元老王和唐十五都一致認同殺器依然唔夠強而自創大限神功和逆殺器(後期才講係十五師傅唐千張發明,咁唐十五唔止係馬後炮,仲係只係靠「父蔭」的群腳仔,加上他對冰冰的態度,令我感覺係個戀姊情結呢.)...

但唐穩又唔似去咁盡的人啊...感覺上的他~殺少兩個BB返來頂多「鬧兩句」...
所以唐千張先話他如名字一樣太穩了...但又當然如力兄所講時間計應該唔係唐十五,令我頗疑惑...

引用:
原帖由 小小力 於 2006-10-1 09:25 AM 發表

至於交代佢父母被處死,照時間計應該唔係唐十五,所以我估佢父母被處死既伏筆,應該唔係 ...
同意^_^第一點。

父母之死對刃的心理/取態描寫都係一個point。不過刃點25都係要等。
得之我幸,失之我命。

引用:
原帖由 my709394 於 2006-10-1 11:04 AM 發表

但唐穩又唔似去咁盡的人啊...感覺上的他~殺少兩個BB返來頂多「鬧兩句」...
所以唐千張先話他如名字一樣太穩了...但又當然如力兄所講時間計應該唔係唐十五,令我頗疑惑...
這句又好似好合理!
得之我幸,失之我命。

引用:
原帖由 小小力 於 2006-10-1 09:50 AM 發表

盲妹係唔係唐門劍后唐千虹??
唔係,係九金剛之一,成期書都有佢出現,畫佢斷續偷望/偷聽不阿對刃一戰。(盲又睇到?因為聽到聲而面向佢地都好正常) 連不阿與刃的兒時對打,都有佢出現!!!!
得之我幸,失之我命。

who remember 周白宇's 招式???

引用:
原帖由 酒徒 於 2006-10-1 01:42 PM 發表

唔係,係九金剛之一,成期書都有佢出現,畫佢斷續偷望/偷聽不阿對刃一戰。(盲又睇到?因為聽到聲而面向佢地都好正常) 連不阿與刃的兒時對打,都有佢出現!!!!
盲妹係唐雙縫!!

引用:
原帖由 sleepy9man 於 2006-10-4 12:33 AM 發表
who remember 周白宇's 招式???

真係考起,溫下書先答到你!!

今期,殷乘風咁都死唔去,有D好彩!!
另外,唐門九金剛死既死,傷既傷!!
唐不阿與唐刃又離開左戰場....
唐十五漸漸變成孤軍作戰...
如何扭轉劣勢??

唐刃既秘密係叫"元陰無限"既武功,有幾勁呢??
都冇講到!!仲要話自此以後冇人見過唐不阿與唐刃...
咁即係想點??
因為將來要交代返"元陰無限"係咩野,所以相信唐刃會打贏唐不阿...

另外,感覺"元陰無限"有D似多圖既黑死無窮...

無情竟然重要關頭分心....

引用:
原帖由 小小力 於 2006-10-4 09:49 AM 發表
感覺"元陰無限"有D似多圖既黑死無窮...
小的無這種看法,本質上應該不同。閣下如何感到其相似之處,願聞其詳!
^_^

得之我幸,失之我命。

引用:
原帖由 小小力 於 2006-10-4 09:52 發表
無情竟然重要關頭分心....
真係爆粗地想~無情~家陣關鍵時候,你做乜X野呀?

引用:
原帖由 小小力 於 2006-10-4 09:38 發表
今期,殷乘風咁都死唔去,有D好彩!!
另外,唐門九金剛死既死,傷既傷!!
唐不阿與唐刃又離開左戰場....
唐十五漸漸變成孤軍作戰...
如何扭轉劣勢??
雖然遲了,但如我所料...唐刃真係搵「籍口」「離場」了...

唔怕喎...唐十五未出界王拳...

引用:
原帖由 小小力 於 2006-10-4 09:49 發表
唐刃既秘密係叫"元陰無限"既武功,有幾勁呢??
都冇講到!!仲要話自此以後冇人見過唐不阿與唐刃...
咁即係想點??
因為將來要交代返"元陰無限"係咩野,所以相信唐刃會打贏唐不阿...

另外,感覺"元陰無限"有D似多圖既黑死無窮...
唐刃怕什麼呢?唐不阿又愕然什麼?我第一時間想~唐穩是否死在元陰無限這武功身上,所以驚唐十五發現?但略想想又否決了~唐十五連舊唐門都炸得,上一任門主死在誰手,佢會介懷咩?

但仲未想到合理方案,各位點睇?

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。